Kan man pott-träna sin guldhamster?

Svar ja – på sätt och vis

Guldhamstern har sitt ursprung i öknen. Det innebär bl a att den inte behöver dricka så förfärligt mycket. Hamsterkiss luktar ganska illa. Det är så koncentrerat just för att det är ett ökendjur. Det gäller att bli av med mycket sopor på liten mängd vätska. Nu är ju våra tama guldhamstrar vana vid att det alltid finns tillgång till vatten. De är ju olika personligheter så en del dricker mycket och en del dricker lite. Det är inget fel om den dricker lite om den bara har bestämt det själv. Därför blir lukten värre hos en hamster som dricker lite.

Om vi går tillbaka till att guldhamstern är ett ökendjur så innebär det även att den i sin instinkt är van vid sand.

Om du sätter in en bytta med sand till din hamster så kommer den så småningom att börja sandbada, och även att kissa i sanden. Man kan då med lätthet få ut det som luktar, nämligen kisset och man behöver inte byta bottenmaterialet lika ofta. Man byter sanden i byttan efter behov. Vi brukar byta varje dag hos våra hamstrar.

              

                                        Här är en bebis i en köpebytta

Jag vet att några som provat med sandbadkar till sin hamster har misslyckats av olika anledningar. Vi har nu haft ett antal hamstrar och tänkte här dela av mig av det svårigheter vi stött på och hur vi löst dem.

När vi köpte vår första lilla hamstertjej på zoo så var det försäljaren som rekommenderade att vi skulle köpa en bytta och en påse chinchillasand. Vi skulle ha i ett par matskedar sand i byttan. De första två dagarna stod den helt orörd och kisset hamnade i olika hörn. Det luktade ganska illa…hur skulle vi stå ut?? Men när hon väl hade satt sin lukt i buren så kissade hon så snällt i byttan.

När hon var borta så blev det en kille från Maggan i Kumla. Han var bedårande. Det funkade bra från första början. Det var bara att byta sanden. Men när han vuxit på sig så hände något märkligt. Nog för att han var kille…men ändå… Han började kissa utanför!! Han satt mitt på byttan och så lyfte han på lilla rumpenstumpen så som de gör och hälften av kisset kom utanför. Hur tokigt som helst.

Det tog ett tag och vi skaffade en tös också. För henne funkade det jättebra på en gång.

De fick ungar och det blev 10 st. Då blev det riktigt sjåigt. På något sätt var jag låst vid de här låga byttorna. Jag hade två badkar hos mamman och bebbarna och jag fick byta sanden morgon och kväll när de små började lämna boet. Mycket kiss blev det. Inte förrän hanarna i den kullen också växt på sig och börjat kissa utanför kom jag på att jag måste ju ha badkar med högre kant. Sagt och gjort. Jag provade med olika byttor. De fick inte vara för lätta att välta. Inga rundade kanter i botten utan stabila och bra. Jag gick igenom frysdisken på Ica och hitta-de SIA-glass 0,75 l bytta.

                    

                                                        Bamse i sitt badkar

Otur att behöva köpa glass…hrm. Det var hög fin kant så efter vi smaskat i oss glassen klippte jag en ingång på långsidan. Det funkade jättebra. Eftersom vi hade några hamstrar fick vi äta en del glass i familjen. Ingen protesterade.

Några av våra gossegryn började klättra på sin bytta och någon gick i brottningsmatch med den. I båda fallen vältes byttan och sanden blandade sig med botenmaterialet. Inte precis vad man önskat. Då fick jag se mig om efter någon annan modell som skulle kunna funka.

Jag har provat GB:s Carte d ór som är lite vidare och även Tobleroneglassen i något mindre bytta är perfekt. Hos någon av de vildaste har jag fått ställa in en Big Pack för att den inte ska ligga upp- och ner efter ett tag. Den är det ingen som lyckats välta. Fast den tar ju lite mer plats förstås.

            

                                                       Populärt tillhåll

Big Packen är perfekt när man har bebbar också för som sagt så är de jätteduktiga att kissa i sanden.

En ytterst försiktig hamsterunge vi köpte propsade på att kissa i sitt hus ett bra tag. Jag fick städa det riktigt ofta men till slut, efter ca två eller kanske t o m tre veckor, så hamnade hon också i byttan med sitt kissande. Skam den som ger sig. Numera kissar hon aldrig i huset.

När de väl börjat använda badkar verkar det hålla i. Fast vi fick lite problem med en tös som fick ungar. När hon sedan blev själv i buren igen slutade hon kissa i byttan. Hon smög bakom badkaret och kissade. Det var en sådan där oval SIA-glassbytta. Det luktade förfärligt. Då klippte jag en fyrkantig bytta så det blev lite lägre kant, som passade i hörnet, och då gick det bra igen.

Jag tror att även hamstrarna mår bra av att ha sin sandlåda. Det är så kul att se dem gräva och krafsa. Jag tycker man kan se att de riktigt njuter av att sandbada när sanden är nybytt. De blir så fina i pälsen också. Det allra bästa är att man smidigt kan bli av med lukten.

               

     Faramir tycker det funkar bra att göra gymnastik i badkaret också. Det tillhör ju
           liksom morgon-... eller kanske kvällstoaletten som det blir för en hamster

Tidigare hade vi en tös som hette Jonna. Hon började böka runt med sin stora toalåda som jag gjort av en glassbytta modell Big Pack. Nu fick man börja tänka igen…och jag som varit lite kaxig och sagt att det fungerar jättebra bara man har en tillräckligt stor toalåda…

Jag fick idén att testa att lägga i en sten i lådan. Visserligen tar den lite plats Men har man en inte alltför liten låda så funkar det utmärkt. Man får ha ett par stenar så man kan växla mellan när den ena blir nerkissad. Det är bara att skrubba med lite diskmedel och skölja ordentligt. Den måste dock vara torr när man lägger i den i byttan så då får den ena torka medan man använder den andra.

                     

                                     Stenen uppskattades även som utsiktspunkt.

För tillfället har vi besök av Killen från Lisa på Ängshöjdens. Han började böka med sin bytta så där fick det bli en sten i också. Funkar så bra så.

Efter ett tag så testade jag att ta bort stenen. Det var nog efter ett par månader. Då hade de glömt bort att vända upp och ner på byttan. Så då fungerade det lika bra som för alla andra.

 

 

 

Webbplatsen uppdaterades torsdag 16 maj 2013