Guldhamstern

URSPRUNG

Guldhamstern är en gnagare som har sitt ursprung i syriska öknen. Det är ett djur som är aktivt på natten. Den första som upptäckte guldhamstern var zoologen George Waterhouse och året var 1839. Han gav arten det latinska namnet Cricetus auratus som betyder den gyllene hamstern. Man höll dem inte i fångenskap förrän år 1930 då en professor från Jerusalen plockade hem en kull ungar han hittat. Tyvärr var det var bara tre som överlevde resan. Djuren vande sig snabbt vid att vara i bur och förökade sig lätt. I samband med detta så fick den sitt nuvarande latinska namn där man lade till Meso som betyder mellanstor alltså Mesocricetus auratus. Den placeras mellan dvärghamstern och den större fälthamstern.

OLIKA UTSEENDE

En fullvuxen guldhamster är ca 15 cm stor och väger normalt 170-190 g om det är en hane. Honorna väger 180-200 g. Zoohamstrarna kan vara lite mindre än uppfödarhamstrar.

Guldhamstern finns i en mängd olika färger och hårlag. Det är inte bara enfärgade hamstrar som finns utan de kan även vara fläckiga och bandade. Pälslängden klassas i två klasser som heter korthår och långhår. Hos långhårshamstrarna är pälsen riktigt lång hos hanarna och honorna har tofsar på höft och rumpa. Det finns ett hårlag som är alldeles krulligt och det heter rex. En rexhamster har krulliga morrhår. Även ögonfransarna är krulliga och ibland är de invikta mot ögat och kan irritera ögat. Det är inte så mycket att göra åt. Ett hårlag heter satin och här är hamsterns hårstrån tunna och ihåliga och det gör att ljust reflekteras på ett speciellt sätt att pälsen blir alldeles blank, som silke. Både  kort- och långhåriga hamstrar kan vara rex och satin. Samma hamster kan vara både rex och satin.

Jag har fördjupad beskrivning av de färger jag håller på med under Färger och Hårlag

KINDPÅSARNA

Det som utmärker hamstern mest är kind-påsarna. För att kunna få med sig mat den hittar på sina långa ökenvandringar stoppar den in detta i sina kindpåsar. Kindpåsarna är fickor på var sin sida om käken och de sträcker sig ner till midjan. Det är ganska mycket som får plats om de är välfyllda. Dessa töms sedan på väl valda platser, på gömställen som artfränder förhoppningsvis inte ska hitta.

I hemmet kan detta bli t ex i högtalare, i hörn bakom bokhyllor och under soffor - om man inte är med

GNAGARE

Hamstern är en gnagare. Det innebär att den har 6 kindtänder på varje sida uppe och nere i käkarna. Långt fram i munnen har den två kraftiga tänder i överkäken och två i underkäken. På en frisk hamster är dessa gula och inte särskilt vackra. Dessa tänder växer hela tiden och slits efter hand som hamstern gnager. Och gnager det gör den gärna på många olika saker. Den behöver saker att gnaga på i sin bur så att inte tänderna växer sig för långa. Då kan den få svårt att äta. Det finns särskilda gnagstenar som är gjorda av ostronskal. De innehåller en del mineraler och ska vara lite nyttiga att gnaga på. Detta är inget måste utan man kan ge den pinnar från fruktträd, morötter, inredning i trä mm. Det finns särskilda gnagstänger med frön och olika smaksättningar att köpa. Dessa är ganska dyra men lyxigt att kunna ge sin hamster någon gång ibland. En del har att göra ett bra tag medan andra gnager rent över en natt.

DUKTIGA KLÄTTRARE

Hamstrar är mycket duktiga klättrare. En del gillar att klättra mer än andra. Gemensamt för alla är dock att de absolut inte har någon känsla för höjder. Detta gör att de kan råka riktigt illa ut.

Undersidan på tassarna har nästan som sugkoppar vilket gör att med stöd i ryggen kan den klättra jättehögt. Om det är en lagom glipa bakom en bokhylla så ska du inte bli förvånad om du hittar din hamster längst upp på den. (Vi hittade våran Smulan på hatthyllan en gång.) Den kan då lätt trilla ner och slå ihjäl sig så det är bäst att hamstersäkra ordentligt ifall du ska ha den skutta omkring utanför buren. Det är dessutom lätt att trampa på den då de gärna följer efter fötterna. Så var riktigt försiktig och lämna aldrig din hamster utanför buren utan tillsyn.

HANAR OCH HONOR

Att se skillnad på hanar och honor kan vara lite lurigt om man inte vet vad man ska titta på. Ju yngre hamstrarna är desto svårare är det. På magen på en hona kan man skönja två rader med små prickar. Det är honans spenar som när den är dräktig utvecklas mer för att kunna ge ungarna di när de föds.

Om man tittar undertill på honans bak
så finns det en mynning. Dessutom kan man urskilja de små spenarna.
På hanarna finns det två. Hanen har dessutom en pung som i vissa positioner syns väldigt tydligt.

Vad gäller pälslängden på långhåriga hamstrar börjar det bli skillnad mellan hanar och honor vid omkring 6 v ålder då kjolen växer ut. Den växer tills hamstern är ca 4 mån.

Det är ganska svårt att få en hamster att sitta still och gosa. Det är oftast inte långa stunder den är helt stilla. När den är på ställen den inte känner till så blir den lång och platt. Möjligheten till reträtt får inte vara för långt borta.

När den utforskar nya utrymmen så orienterar den sig först efter väggarna. Den smiter gärna in i trånga utrymmen.

Hanar är ofta lugnare till temperamentet medan honorna vill ha mer fart.

Vissa honor kan avge en lukt som är lite speciell när de brunstar. Detta gör de ungefär var 4:e dag.

BUREN

Man har guldhamstern i bur inomhus. Den syriska Guldhamstern vill vara ensam i en egen bur. Om man sätter två vuxna hamstrar i samma bur slåss de med fara för liv och lem. Såvida det inte är en hona och en hane och honan brunstar förstås. Men då är det överhängande risk att det blir ungar…

Det är märkligt att hamstern vill vara ensam samtidigt som den är så social med människor. För det är den. Däremot kan man ofta ha flera dvärghamstrar i samma bur, men det är inte helt säkert att det fungerar.

Storlek på bur

Lagstiftat minimimått på botten på buren är: bredd 3 dm, längd 4 dm, och höjd 2,5 dm. Botten får inte vara av galler utan ska vara slät. Ju större bur man har, desto bättre.

Olika typer av burar

Man brukar skilja på gallerburar och sk Dunaburar. Dunaburen är tvådelade i plast med gallerlock. Det finns dock flera olika fabrikat där Duna är ett av dem. Dunaburen har den fördelen att den förhindrar att det skvätter spån, pellets, mat, pluttar mm ur den samt att det är lättare att förhindra gnagskador kring nos och mun ifall det skulle vara en individ som gärna skakar galler. Det gör i och för sig inget, men vill man ställa ut sin hamster blir det poängavdrag om man det finns gnagskador på nos och i mungiporna på hamstern. Gallerburen är en plastlåda i botten och galler som väggar och tak. En bra gallerbur är inte för hög eller så har den olika våningar och passage emellan dessa. Hamstern älskar att klättra men har dålig koll på höjder. Det är inte ovanligt att den klättrar runt i buren, hänger i taket och tvärsläpper taget. Om buren är hög och den faller illa kan den bli skadad.

Bottenmaterial i buren

Botten på buren täcker man med ett strömaterial. Detta kan t ex vara kutterspån, träpellets, papperspellets mm. Det är bra om inte bottenmaterialet luktar för starkt varken för människonäsorna eller för de små hamsternäsorna. Hamstrar kan få allergiska reaktioner av bottenmaterial. Om man vill nosa i sin hamster är det trevligt om den luktar gott. När det gäller långhåriga hamstrar eller hamster med hårlaget rex så kan det bli besvärligt med spån, för det fastnar i pälsen.

Bottenmaterialet bytes efter behov. Om hamstern kissar i buren och inte på pottan så blir det snabbt otrevlig lukt och då behöver man byta ofta. Mer sällan än varje vecka bör man inte dra ut på det för det är viktigt att det inte ligger kvar gammal mat i hörnen och i boet. I boet blir det fuktigt och maten kan mögla. Hamstern kan dra på sig ohyra ifall man inte byter bottenmaterialet tillräckligt ofta.

SYSSELSÄTTNING

Hamstern är en aktiv liten krabat. I det vilda så kan den springa upp till 4 km på en kväll i sin jakt på föda och partner. Därför behöver de grejer att leka med, titta på, undersöka, och gnaga på. Det är bra att variera inredningen emellanåt.

Du märker om hamstern har tråkigt om den gnager galler.

De mår bra av att ha ett hamsterhjul att springa i. Det finns olika typer av hjul, men det är viktigt att det inte är för litet för då kan hamstern få ryggproblem. Till en guldhamster bör hjulets diameter vara minst 16 cm i diameter. Hjul i metall brukar ofta dra igång och gnissla förfärligt. Vi löste det med att borra upp hålen och sätta i plastplugg. Fungerar utmärkt. Men de blir utslitna efter några månader så då får man byta ut dem. Vi har hittat en grön variant som tillverkas av Living World. Den hade inte det vanliga gallergolvet utan ett mer finmaskigt när. Den har blivit en favorit.

Plasthjul av olika slag fungerar också, men det händer att dessa blir söndergnagda.

Eftersom de bor i hålor så gillar de saker som går att krypa in i. Toarullar är bra att krypa i och gnaga på.

Det finns mycket saker att köpa, men mycket går att tillverka själv. Tänk bara på att det inte finns några vassa saker som hamstern kan skada sig på och inget som är behandlat med kemikalier som hamstern kan få i sig.

Om den får vara ute och skutta så tänk på att den kan krypa in i väldigt små utrymmen, och det kan vara svårt att få ut den igen. Man kan försöka hamstersäkra, men det är inte alltid det funkar.

Här är Gnutta som forcerade ett hörn som var säkrad med kartong och silvertejp. Hon hade väldigt kul - länge.

MATEN

Födan består i det vilda av frön, frukt och en och annan skalbagge eller annat småkryp. Detta samlar den i sina kindpåsar och släpar hem till boet.  Hamstern är alltså inte vegetarianer utan behöver även en liten mängd kött eller annan proteinrik mat. De är också ena riktiga finsmakare och hamstrar i fångenskap kan kosta på sig att bara äta det den tycker allra bäst om eftersom det finns mer tillgång än vad som behövs. Därför kan du märka att den inte tycker om vissa saker som en annan hamster älskar.

Fröblandning - en bra bas som alltid ska finnas att tillgå är särskild gnagarblandning för hamster.

Frukt och grönsaker - liten mängd av frukt och grönt varje dag är mycket bra. Ge inte för mycket åt gången för då kan det hamna i ett hörn och ligga och bli dåligt och då finns risk att hamstern blir sjuk.

Nötter och mandel  - brukar vara populärt.

Mosat ägg och äggröra – ger proteintillskott

Knäckebröd - är hårt och bra att gnaga på

Potatis - mosat med mjölk och lite smör eller potatismos.

Gröt - av olika slag.

Välling - bra mat, men se upp med för stor skål med djup då särskilt små hamstrar faktiskt kan drunkna

Yoghurt - utan för mycket socker

Hamstergodis - i form av torkad frukt i små mängder då dessa innehåller mycket socker.

Babymat - bra om du vill få upp hamstern i vikt.

Saltsten – behövs oftast inte. Med en varierad kost så får hamstern ofta i sig tillräckligt med salt. Om den skulle ha saltbrist kan det hända att det yttrar sig på så sätt att den slickar dig på händerna. Då kan det vara idé att sätta in en saltsten.

Annars är det mesta som vi människor äter men som inte är kryddat.

Det finns risk att en hamster kan bli för tjock om det är en krabat som inte är så förtjust att springa i hjulet eller inte får vara ute och springa så mycket och dessutom får för mycket av de feta fröna som t ex solrosfrön, mfl. Som alltid så är det viktigt med variation och om du märker att din hamster bara väljer det godaste och lämnar resten så ge den inte mat lika ofta utan håll koll på förråden. Det kan kännas hemskt med en tom matskål, men ofta så flyttas maten till ett bättre ställe och då finns den kvar i förrådet fast matskålen är tom.

Mat man ska undvika

Havre - blandningar för kanin och marsvin innehåller ofta stora mängder havre. Detta är inte bra för hamstern för de vassa havrekornen kan skada kindpåsarna. Havregryn tarvar mycket vätska och kan svälla vilket gör att man ska ge det endast i mycket små mängder.

- detsamma gäller hö som också kan bli väldigt vasst.

Choklad - vanlig choklad är inte bra för den har en låg smältpunkt och kan smälta och klibba igen kindpåsarna. Det finns särskild choklad för gnagare och detta kan man ge i små mängder.

Russin – är väldigt kladdigt och kan klibba igen i kindpåsarna. Några enstaka torrisar kan finnas i hamsterblandningar och det funkar.

Citrus – är starkt och bör undvikas. Kan ge svamp i munnen på hamstern.

Kiwi och färsk ananas – innehåller enzymer som kan ge blåsor i munnen på hamstern

Linfrö och bittermandel - innehåller cyanid (det som även kallas blåsyra) och kan ge förgiftningar.

Kryddad mat - är inte bra för munnen

BADKARET - POTTAN

Eftersom hamstern är ett ökendjur så har den inte lika stort behov av vatten som andra husdjur. Detta medför dock att dess urin kan lukta mycket starkt. Det är ett renligt djur som i sina bohålor har olika ställen för skafferi toalett och sovavdelning. Den är därför mycket lätt att lära gå på pottan. Man har ett badkar med sand där den älskar att sandbada samt att den kissar i samma holk. Sanden bytes efter behov och ingen lukt uppstår.

Det är lämpligast med chinchillasand, andra använder olika typer av kattsand men det är inte alla som är bra. Det får inte expandera för mycket då  den kan klumpa sig och sätta sig i tassarna.

Urinen innehåller mycket salter och dessa kan ge fula fläckar som ser ut som kalkavlagringar. Dessa hamnar främst i botten på badkaret om man har ett sådant, men det kan även bli i botten på buren. Det kan vara lite kämpigt att få bort dessa fläckar men man kan gnugga med ättikssprit eller citronsyra så löses de upp så småningom.

HAMSTRAR SOM BITS

En lugn och trygg hamster bits inte. Den kan nafsa lite ifall man luktar mat om händerna men det är inte så hårt.

Däremot om man håller fast den, om den känner sig hotad eller om man skrämmer den kan den bitas rejält.

Ibland kan den vara så koncentrerad på något att den inte märker dig när du närmar dig. Den kan då slänga sig på rygg och sprattla med benen och nafsa. En del hamstrar gillar inte om man greppar dem ovanifrån. Det märker man att de slänger sig på rygg eller ryggar. Då är det bättre att den får självmant kliva i handen. De är så nyfikna och vill gärna utforska omgivningen så det brukar inte vara något problem. Men det är lätt att bli otålig.

När man har skaffat en ny hamster måste den få bekanta sig med sin nya bur och sin nya omgivning och

Vår första hamster var en som bet så blodet sprutade så fort den kom åt. Den gick inte att hantera över huvud taget. Man kunde klappa honom lite när han åt, men framändan fick man passa sig för. Den bet sig fast så man fick skaka loss honom. Vi var tvungna att lämna tillbaka den till zoobutiken och så fick vi en annan.

ATT SKAFFA HAMSTER

En hamster går att köpa i en zooaffär eller hos en uppfödare. Det finns olika zooaffärer där man är olika seriösa.

Det är viktigt att man ser så att hamstern kan nosa på handen utan att bitas. Vi som är uppfödare är mycket måna om våra djur. Våra hamstrar är vana att bli hanterade av människor och blir på så sätt lättare att tämja. Dessutom avlar vi endast på djur som är riktigt trevliga. Detta innebär att ungarna också blir lugna och harmoniska.

Burar går att köpa nya eller begagnade. Det är viktigt att skaffa buren och göra den i ordning innan det är dags att ta hem den nya familjemedlemmen.

ATT TÄMJA SIN HAMSTER

De första dagarna är det bra om hamstern får vara ifred i sin nya bur och bekanta sig med omgivningen.

Eftersom hamstern är ett nattaktivt djur så sover den på dagen. Det passar egentligen ganska bra med vår dygnsrytm på så sätt att man ofta är borta på dagen på arbete eller i skolan. Det är ganska lätt att vänja sin hamster att vara vaken en skvätt på morgonen och på eftermiddagen och kvällen. När man byter vatten, byter sand i badkaret och ger mat så vaknar den oftast.

Det är ganska lätt att få sin hamster tam om man har lite tålamod. Låt den lukta på din hand så lär den känna igen dig. Sedan är det ett bra knep att mata den från handen inne i buren. Var lugn och gör inga häftiga rörelser i närheten av hamstern och prata vänligt med den. När det funkar så lägger du maten längre upp i handen så hamstern måste lägga tassen på din hand för att nå. Snart har du en hamster, som utan att den tänker på det, sitter snällt i handen och äter. Om du har långa vida ärmar så kan du locka in den i tröjan eller morgonrocken. Den älskar gångar och då vänjer den sig vid din lukt också och det är jättebra. Ha inga kläder du är rädd om för det finns risk att hamstern biter hål i tyget.

Om den skulle bitas har du betett dig fel. Du kan aldrig straffa en hamster om den gör fel. Däremot gillar den inte om man blåser på den och det kan man använda någon enstaka gång för att få den dit man vill.

Man ska vara ytterst försiktig att bära omkring sin hamster. det är mycket lätt att tappa den och även den lugnaste tryggaste hamster kan bli skrämd av något och hoppa ur greppet. Det är viktigt att hålla båda händerna kupade om den om man måste bära den. Annars när man sitter så är det ett bra knep att låta den springa i händerna. Man sätter den ena handen framför den andra och när hamstern flyttat sig framåt tar man den tomma handen som hamstern precis lämnat framför och så kör man på tills någon av er tröttnar.

Kom ihåg att det är tålamod som gäller och hamstern är så nyfiken att den så småningom vill ut ur buren. När den blivit riktigt tam är det vanligt att den kommer när man ropar och lockar på den. Fast bara om den vill.

SJUKDOMAR

Hamstern är ju så liten och det gör den känslig för drag, kyla och för hög värme. Den kan bli förkyld och även smittas av människors förkylningar. Gosa därför inte för nära om du är förkyld.

Du ska vara noga med att tvätta händerna både före du hanterar din hamster och även efter.

Den kan bli dålig i magen av gammalt foder som den gömt undan. Därför är det viktigt att du håller rent i buren och kollar gömmorna med jämna mellanrum så inget ligger och blir mögligt.

Om hamstern blir sjuk så du behöver tillkalla veterinär är det bra att kolla innan vilken veterinär i ditt område som kan hamstrar.

Det finns ett virus som heter Papova. Det yttrar sig som en infektion och hamstern får vårtor under hakan. Detta drabbar bara guldhamstrar och är smittsamt. Läs mer på Svenska Hamsterföreningens hemsida.

SLUTLIGEN

Man blir fascinerad av att ett så litet djur har en sådan personlighet. Ingen hamster är den andra lik. De kan få för sig alla möjliga konstiga saker. Vissa saker fungerar alldeles utmärkt för en hamster medan en annan inte alls trivs med det.

Jag kan verkligen rekommendera att ha guldhamster som husdjur. De är mysiga och inte så jobbiga att ta hand om. Ju mer man pysslar med dem desto trevligare blir de. De är lätta att få tama fast de sitter inte still så långa perioder och gosar.

Det är inte ett så långt åtagande då den bara blir ca 2 år. Det är förfärlig sorgligt när ens vän dör, men samtidigt får man lära sig att ta vara på den tid som är.

Barn ska inte ha ansvar för ett djur själv. Det måste finnas en vuxen som delar ansvaret. Låt det bli ett äventyr tillsammans.

 
 

 

Webbplatsen uppdaterades torsdag 16 maj 2013